Japońskie Noże Kuchenne Geneza
Wspaniałe noże kuchenne produkowane są na całym świecie, ale jest kraj w którym tradycja wytwarzania wysokogatunkowych wyrobów ze stali jest tak stara jak świat.
Najstarsze noże znalezione w Japonii pochodzą z okeresu Nara (718-784 n.e.) aktualnie przechowywane są w muzeum “Shosoin”. Polityka skarbca artefaktów jest bardzo restrykcyjna i nie zezwala na wystawianie jakichkolwiek przedmiotów częściej niż raz na 10 lat. Zanim jednak powstały współczesne noże musiała pojawić się w Japonii kasta wojowników zwana samurajami (od XII do XIX wieku). Byli to ludzie z honorem i zasadami spisanymi w ich własnym kodeksem zwanym bushido.
Samurajowie potrzebowali precyzyjnych mieczy lekkich, ale wytrzymałych, bardzo ostrych związane to było z tym, że zamiast uderzać w metalową zbroję i przebijać pancerz mieli nadzieję ściąć głowę swojemu przeciwnikowi.
Tradycyjne Japońskie Noże Kuchenne
Miecz długości ok. 1m lekko odgięty z rękojeścią owinięta jedwabiem lub skórą, co miało zapobiegać wyślizgiwaniu z dłoni. Samurajowie zamawiali Katany u kowali. Nierzadko test ostrości ostrza odbywał się na skazanych lub martwych więźniach.
Niezwykle śmiercionośna broń swą skuteczność zawdzięcza dzięki specjalnej konstrukcji. Rdzeń został wykonany z niskowęglowej stali. Można porównać to do amortyzatora. Zewnętrzna warstwa natomiast z twardej wysokowęglowej stali od której zależy ostrość miecza. Wyprodukowanie jednej katany zabierało mnóstwo czasu, do tego kowal musiał posiadać odpowiednią wiedzę z współczesnych procesów technologicznych jak obróbka plastyczna (kucie), obróbka cieplna (hartowanie), metalurgia (odpowiedni skład stali), a przy okazji być artystą.
Japońskie Noże Kuchenne wywodzą się od Samurajów
W gruncie rzeczy dwa wydarzenia z przeszłości przyczyniły się do znacznego spadku popularności wykorzystywania Katany jako broni. W 1868 roku cesarz Mutsuhito (pośmiertnie nazywany Meiji ) wydał dekret zabraniający Samurajom publicznego noszenia mieczy, w celu zrównania stanu samurajów z resztą obywateli. Podobna sytuacja miała miejsce podczas II wojny światowej amerykanie podczas okupacji Japonii zakazali produkcji i trzymania mieczy wśród japończyków aż do 1953 roku.
W wyniku tak poważnych ograniczeń japońscy mistrzowie wykuwania mieczy zamiast broni zaczęli wytwarzać noże kuchenne typu Gyuto, Santoku, Petty, Usuba, Yanagiba i inne.
Techniki wytwarzania mieczy japońskich sprzed 500 lat temu nadal są stosowane do produkcji najlepszej jakości sztućców kuchennych a w szczególności noży w Japonii. Zaawansowane umiejętności kowalów przenoszone z pokolenia na pokolenie są w obecnych czasach są gwarancją bezprecedensjonalnej jakości noży.
Japoński Nóż Seki Kanetsugu Pro-J Gyuto 200mm
Gyuto to odpowiednik europejskiego noża szefa.
Dostępność: brak towaru
Japoński Nóż Seki Kanetsugu Pro-J Gyuto 230mm
Gyuto to odpowiednik europejskiego noża szefa.
Dostępność: brak towaru
Japoński Nóż Seki Kanetsugu Saiun Gyuto 200mm
Gyuto to odpowiednik europejskiego noża szefa.
Dostępność: brak towaru
Japoński Nóż Seki Kanetsugu Saiun Gyuto 230mm
Gyuto to odpowiednik europejskiego noża szefa.
Dostępność: brak towaru
Japoński Nóż Seki Kanetsugu Saiun Slicer 210mm
Nóż Slicer do krojenia służy najczęściej do krojenia w plasterki.
Dostępność: brak towaru
Japoński Nóż Seki Kanetsugu Saiun Uniwersalny 150mm
Nóż uniwersalny 150mm do wszelkich zadań.
Dostępność: brak towaru