Producenci
Sonda
Skąd się o nas dowiedziałeś ?

Japońskie Noże Kuchenne Geneza

Wspaniałe noże kuchenne produkowane są na całym świecie, ale jest kraj w którym tradycja wytwarzania wysokogatunkowych wyrobów ze stali jest tak stara jak świat.

Najstarsze noże znalezione w Japonii pochodzą z okeresu Nara (718-784 n.e.) aktualnie przechowywane są  w muzeum “Shosoin”. Polityka skarbca artefaktów jest bardzo restrykcyjna i nie zezwala na wystawianie jakichkolwiek przedmiotów częściej niż raz na 10 lat.  
Zanim jednak powstały współczesne noże musiała pojawić się w Japonii kasta wojowników zwana samurajami (od XII do XIX wieku).  Byli to ludzie z honorem i zasadami spisanymi w ich własnym kodeksem zwanym bushido.

Samurajowie potrzebowali precyzyjnych mieczy lekkich, ale wytrzymałych, bardzo ostrych związane to było z tym, że zamiast uderzać w metalową zbroję i przebijać pancerz mieli nadzieję ściąć głowę swojemu przeciwnikowi.

Tradycyjne Japońskie Noże Kuchenne 

Miecz długości ok. 1m lekko odgięty z rękojeścią owinięta jedwabiem lub skórą, co miało zapobiegać wyślizgiwaniu z dłoni. Samurajowie zamawiali Katany u kowali. Nierzadko test ostrości ostrza odbywał się na skazanych lub martwych więźniach.

Niezwykle śmiercionośna broń swą skuteczność zawdzięcza dzięki specjalnej konstrukcji. Rdzeń został wykonany z niskowęglowej stali. Można porównać to do amortyzatora. Zewnętrzna warstwa natomiast z twardej wysokowęglowej stali od której zależy ostrość miecza. Wyprodukowanie jednej katany zabierało mnóstwo czasu, do tego kowal musiał posiadać odpowiednią wiedzę z współczesnych procesów technologicznych jak obróbka plastyczna (kucie), obróbka cieplna (hartowanie), metalurgia (odpowiedni skład stali), a przy okazji być artystą.

japonskie-noze-kuchenne

 

Japońskie Noże Kuchenne wywodzą się od Samurajów


W gruncie rzeczy dwa wydarzenia z przeszłości przyczyniły się do znacznego  spadku popularności wykorzystywania Katany jako broni. W 1868 roku cesarz Mutsuhito (pośmiertnie nazywany Meiji )  wydał dekret zabraniający Samurajom publicznego noszenia mieczy, w celu zrównania stanu samurajów z resztą obywateli. Podobna sytuacja miała miejsce podczas II wojny światowej amerykanie podczas okupacji Japonii zakazali produkcji i trzymania mieczy wśród japończyków aż do 1953 roku.

W wyniku tak poważnych ograniczeń japońscy mistrzowie wykuwania mieczy zamiast broni zaczęli wytwarzać noże kuchenne typu Gyuto, Santoku, Petty, Usuba, Yanagiba i inne.

Techniki wytwarzania mieczy japońskich  sprzed 500 lat temu nadal są stosowane do produkcji najlepszej jakości sztućców kuchennych a w szczególności noży w Japonii. Zaawansowane umiejętności kowalów przenoszone z pokolenia na pokolenie są w obecnych czasach są gwarancją bezprecedensjonalnej  jakości noży.

 

Japoński Nóż Kyusakichi Gekko Gyuto 210mm

Japoński Nóż Kyusakichi Gekko Gyuto 210mm
Japoński Nóż Kyusakichi Gekko Gyuto 210mm

Gyuto to odpowiednik europejskiego noża szefa.

Dostępność: brak towaru

Cena: 520,00 zł

Japoński Nóż Kyusakichi Gekko Gyuto 240mm

Japoński Nóż Kyusakichi Gekko Gyuto 240mm
Japoński Nóż Kyusakichi Gekko Gyuto 240mm

Gyuto to odpowiednik europejskiego noża szefa.

Dostępność: brak towaru

Cena: 580,00 zł

Japoński Nóż Kyusakichi Gekko Petty 135mm

Japoński Nóż Kyusakichi Gekko Petty 135mm
Japoński Nóż Kyusakichi Gekko Petty 135mm

Dostępność: brak towaru

Cena: 350,00 zł
  • nowość
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl