Producent
Cena
-
od
do
Nóż Petty do czego służy ?
Japoński Szef kuchni chętnie korzysta z noży Petty lub Paring zwłaszcza podczas drobnych prac z delikatnymi produktami, małymi owocami i warzywami. Często podczas aranżowania wyszukanych dań potrzeba precyzyjnych cięć. Stosunkowo wąskie ostrze sprawia, że nóż jest bardzo zwinny i daje się z łatwością kontrolować.
Jaka jest różnica między nożem Petty a Paring ?
Długość krawędzi tnącej jest elementem najbardziej istotnym. Noże Petty są większe od noży Paring, ale mniejsze niż popularne Gyuto. Czasami zdarza się, że początkujący kucharze chętniej korzystają z niewielkich noży Petty, zanim przesiądą się na piekielne Noże Gyuto.
Japoński Nóż Petty zastosowanie :
- Długość krawędzi tnącej w zakresie 120-180mm
- Wąskie ostrze o kącie 13-15 stopni
- Głownia FULL TANG lub HIDDEN TANG
- Znacznie wyższa twardość niż noże europejskie - powyżej 58 HRC
- Niejednokrotnie występuje BOLSTER (wzmocnienie)
- Wyjątkowa równowaga i lekka konstrukcja
- Nie produkowany masowo stąd dbałość o szczegóły
Japoński Nóż Seki Kanetsugu Saiun Uniwersalny 150mm
Nóż uniwersalny 150mm do wszelkich zadań.
Dostępność: brak towaru