Nóż Yanagiba zwany Sashimi do czego służy ?
Najpopularniejszy nóż używany przez mistrzów Sushi został zaprojektowany, aby doskonale kroić ryby głównie łososia i tuńczyka. Najbardziej charakterystyczna cecha tych noży jest ściśle związana z ich nazwą, gdyż pochodzi ona od długiej gałęzi wierzby - Yanagi. Jego ostrze jest długie, wąskie i zazwyczaj ścięte w jedną stronę. Każdy sushi master potwierdzi, że istnieją bardzo rygorystyczne warunki wpływające na smak. Jednym z nich jest to, żeby plasterki były gładkie, błyszczące i nieposzarpane. Nóż Yanagi-ba-bocho został stworzony, żeby spełnić te warunki.
Dlaczego Japoński Nóż Yanagiba do sushi ?
- odpowiednia długość ostrza umożliwia cięcie kawałka ryby za jednym pociągnięciem, bez ząbkowania
- cienkie ostrze zapobiega rozdarciu się plasterka sushi w wyniku czego miąż nie sinieje i nie pogarszają się jego właściwości smakowe -
- kształt głowni noża zapobiega przywieraniu ciętych produktów. Związane jest to z tym, że tylnia ściana noża zwana urasuki jest wklęsła
Japoński nóż Yanagiba zastosowanie
- Długość krawędzi tnącej w zakresie 230-360mm
- Wąskie długie ostrze ścięte w jedną stronę
- Spiczasta końcówka - Głownia FULL TANG lub HIDDEN TANG
- Znacznie wyższa twardość niż noże europejskie - powyżej 58 HRC
- Niejednokrotnie występuje BOLSTER (wzmocnienie)
- Wyjątkowa równowaga i lekka konstrukcja
- Nie produkowany masowo stąd dbałość o szczegóły
Nie znaleziono produktów spełniających podane kryteria.