Producenci
Sonda
Skąd się o nas dowiedziałeś ?
Opcje przeglądania
Producent
Cena
-
od
do
Nóż Santoku do czego służy ?
Nóż Santoku został stworzony przez japońskich mistrzów kowalstwa w XIX można powiedzieć, że jest połączeniem japońskiego noża warzywnego Nakiri oraz najbardziej rozpowszechnionego jakim jest nóż szefa kuchni Gyuto.
Jaka jest różnica między nożem Gyuto a Santoku ?
Przede wszystkim pierwszą i najważniejszą różnicą jest kształt ostrza. Kształt ostrza decyduje o pracy noża podczas krojenia produktów. Stąd też nóż gyuto jest bardziej odpowiedni dla kucharzy preferujących ruch “kołysania” (kawałki mięsa) , a nóż Santoku siekanie (przede wszystkim warzywa i owoce). Jest to w dużej mierze osobisty wybór i zależy od indywidualnych preferencji mistrza kuchni.
Japoński Nóż Santoku zastosowanie
- Długość krawędzi tnącej w zakresie 130-200mm
- Cienkie ostrze o kącie 13-15 stopni
- Głownia FULL TANG lub HIDDEN TANG
- Znacznie wyższa twardość niż noże europejskie - powyżej 58 HRC
- Siekanie, szatkowanie głównie warzyw i owoców