Japoński Nóż Seki Kanetsugu Pro-J Santoku 170mm

Dostępność: brak towaru
Cena: 450,00 zł 450.00
ilość szt.
dodaj do przechowalni

Opis

Japoński Nóż - Seki Kanetsugu Pro-J Santoku 170mm


Utalentowany i doświadczony japoński rzemieślnik prezes firmy Kanetsugu

Pan Kawamura zaprojektował m.in. serię noży PRO-J

Wieloletnia pasja oraz niestrudzone badania w stolicy japońskich

noży SEKI doprowadziły do powstania noży o ergonomicznym kształcie.


PARAMETRY:


Długość noża całkowita: 300mm

Grubość głowni: 2,0mm

Gatunek Stali: ZA-18

Waga Całkowita: 197 g

Rękojeść: Pakka Wood

Twardość: 60-61 HRC



MATERIAŁ OSTRZA:

STAL ZA-18 z AICHI STEEL COMPANY

Pan Kawamura wyjaśnił, iż recepta stali powstała w Aichi Steel Company

po to, aby konkurować a nawet przewyższyć własności stali VG-10.

Rdzeń noża został wykonany z niezwykle twardej stali ZA-18 (HRC 60-61),

która w porównaniu z VG-10 posiada wyższą zawartość węgla 1.20 vs. 1.05

chromu 18.0 vs. 15.5, molibdenu 1.50 vs. 1.20 i kobaltu 1.80 vs. 1.50

Przekłada się to na lepszą trwałość, twardość oraz odporność na rdzę.

Odporność na pęknięcia i wykruszenia zapewniają domieszki molibdenu

wraz z kobaltem.

Stal Za-18 nóż Pro-J

 

TSUCHIME HAMMERED FINISH



Ślady po młotku widoczne w postaci wgłębień podkreślają innowacyjny

wygląd noża, co sprawia wrażenie kunsztownego wykonania przez

starożytnego rzemieślnika z Japonii.

Hammer Tsuchime rozmieszczone w przypadkowych rozmiarach

i kształtach kute dołeczki zmniejszają tarcie oraz zapobiegają przywieraniu

żywności i warzyw do ostrza.

 Tsuchime Hamer Finish

 

KSZTAŁT OSTRZA:


Ostrze posiada kształt, który jest zbliżony do miecza japońskiego.

Zapewnia to doskonałą ostrość, trwałość, łatwość w ostrzeniu.

Ksztalt ostrza nozy saiun


RĘKOJEŚĆ:


Pan Kawamura nie zapomniał zaprojektować wspaniałego uchwytu.

Black Pakkawood jest twardym, gęstym materiałem powstałym w wyniku

zastosowania wysokiego ciśnienia oraz temperatury, dzięki temu

powstały blok materiału jest odporny na wilgoć oraz stabilny wymiarowo.

Nóż posiada zintegrowany kołnierz, który zapobiega powstawaniu

rdzy. Ponadto został wzmocniony przez czerwoną podkładkę dystansową.

rekojesc noza saiun

 

HARTOWANIE:


Zastosowanie innowacyjnej obróbki cieplnej podzerowej (subzero)

gwarantuje zwiększenie twardości i stabilizacji geometrii ostrza.

Technologia ta jest wykorzystywana m.in. do produkcji wierteł,

frezów, elementów łożysk.

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl