Nasza firma stała się pionierem w sprzedaży i dystrybucji oryginalnych japońskich noży kuchennych. Sprzedawane przez Nas noże, nowych nabywców znajdą w szczególności wśród osób ceniących sobie jakość, trwałość oraz szczegółowość wykonania. Naszą działalność rozpoczeliśmy w 2009 roku, od nawiązania bezpośredniego kontaktu z dystrybutorami z Japonii.
W ten sposób mamy możliwość zaoferowania Państwu oryginalnych i najlepszych jakościowo japońskich noży. Wraz z jakością, dbamy także o atrakcyjność cen oferowanych przez Nas produktów. Zważywszy że jesteśmy bezpośrednim importerem, w cenę noży nie są wliczone żadne dodatkowe koszty pośredników i handlowców, a wszystko po to by Nasz klient mógł się cieszyć najwyższą jakością noży dostępnych w niezwykle atrakcyjnej cenie.
Aktualnie posiadamy w swojej dystrybucji następujące marki: Samura, Seki Kanetsugu PRO-J, Seki Kanetsugu SAIUN,Seki Kanetsugu HOCHO, Yoshida Hamono, Ryusen
Seki kanetsugu
Nowoczesna japońska marka noży, stworzona dla europejskich nabywców. To komfort i wygoda, połączenie formy klasycznej z nowoczesną technologią ”HI-TECH” z japońskiego przemysłu Rękojeść wykonana z ”Pakka Wood” lub MICARTA to przyjemne ciepło z litego drewna. Rdzeń ostrza wykonany ze stali V-Gold 10.
Noże pokryte są piękną mozaiką powstałą w wyniku wielokrotnego kucia, walcowania i przeciągania metalu w procesie produkcji. Wzorzec ten jest od dawna znany nielicznym rzemieślnikom, wywodzi się z japońskich mieczy - świata sztuki, który ożywia prawdziwego ducha współczesnej historii.
Doskonała jakość oraz wydłużona ostrość japońskich noży sprawia, że są popularne na całym świecie. Noże Samura pomogą Tobie tworzyć cuda w kuchni: cięcie, rozdrabnianie, szatkowanie, nie będzie sprawiać już żadnych trudności.
Nóż w Japonii jest nierozerwalnie związane z funkcjonalnością, a więc jest zawsze ostry i wolno się tępi. Większość noży Europejskich ma twardość mniejszą niż 58 jednostek HRC, a seria Ryusen Blazen osiąga 63 HRC.
Wielu z nas pragnie spróbować swych sił podczas gotowania , próbuje nowych receptur, eksperymentuje z ciekawymi składnikami. Niektórzy natomiast nie chcą marnować swojego czasu wolą posiłki gotowane przez szefów kuchni w restauracji.. W Japonii, gotowanie - to przede wszystkim przygotowywanie ryb i warzyw, żeby gotować nie wymaga się posiadania kwalifikacji zawodowych, czy kulinarnych – bardzo ważne jest szybkie cięcie. Wystarczy mieć poczucie wewnętrznej harmonii i kilka noży Samura z obustronnym wyostrzeniem, żeby zawsze ciąć szybko, cienko i pewnie produkty do niezwykle pięknych i pysznych potraw.
Seria SEKI KANETSUGU:
Tradycja jakość wykonania i ostrość noży Seki Kanetsugu są znane i cenione od ponad 650 lat!
Od czasów ery Jowa (1345-1349r) kiedy to założyciel kuźni Kanetsugu, zaczął produkcję mieczy,
Firma Seki Kantsugu kultywuje wyrób noży aż do czasów obecnych.
Specjalna technologia wyrobu mieczy Sekiden jest utrzymywana w tajemnicy do dnia dzisiejszego przez obecnego właściciela firmy: Mitsuyasu Kawamura, która jest stosowana także przy produkcji wysokiej klasy profesjonalnych noży kuchennych.
Seki Kanetsugu dostarcza noże o niebywałej ostrości, a jednoczesnie łatwe w użyciu. Spowodowało to że Noże Seki Kanetsugu są wiodącą marką w Japonii jak również na całym świecie.
YOSHIDA HAMONO:
Yoshida Hamono to firma z kilkupokoleniową tradycją założona przez rodzinę Hamono. Rozwijana przez lata przez ludzi dla których wyrób noży to pasja. Obecnie Spółka Yoshida Hamono to licząca się firma na rynku Japońskim i rynkach Azji.
Produkty Yoshida Hamono charakteryzują się wysoką jakością wykonania i trwałością, a także przystępną ceną. Yoshida Hamono znana jest w Japonii przede wszystkim z wysokiej jakości noży kuchennych serii "Kyusakichi" wykonanych z Japońskiej super stali VG10 oraz Szwedzkiej wysokogatunkowej stali Sandvik 19C27, a także z produkcji tradycyjnych ręcznych narzędzi ogrodniczych oraz rolniczych.
Firma kładzie nacisk na tradycyjny wygląd i kunsztowny charakter produkowanych narzędzi.
Historia Yoshida Hamono
W kwietniu 1936r Seiji Yoshida został uczniem Yanagawa mistrza
kowalstwa Mutou Shinanonokami Hisahiro
W 1943r wygrał on nagrodę w Japońskim konkursie na wystawie japońskich
mieczy.
W Listopada 1946r pan Seiji Yoshida założył fabrykę noży w Ushizu Ogi
Saga w Japonii.
Poprzez lata wprowadzał on ulepszenia w wykonaniu i obróbce metalu
takie jak ulepszenia obróbki cieplnej. W lipcu 1971r kiedy to huta
została w dużym stopniu zautomatyzowana, przyczyniło się to znacznie do
poprawy jakości wykonywanych noży.
W Listopadzie 1976r fabryka została przeniesiona do Taku Saga w Japoni.
Kolejno w latach 1980r. 1982r, 1983r wprowadzoano ulepszenia technologi
wytwarzania noży zaowocowało to wygraniem głównej nagrody "Secretary
of Science and Technology Award" w 1983r.
W lutym 1989r powstaje spółka joint venture Yoshida Hamono LTD.
W kwietniu 1989r powstaje nowa fabryka w Japonii (produkcja ostrzy do
maszyn przemysłowych)
W sierpnia 1989r zainstalowana zostaje maszyna do hartowania stali
W 1991r następnym prezesem spółki zostaje pan Masafumi Yoshida.
W 1992r zostaje ponownie przyznana nagroda Sekretarza Nauki i
Technology Award za innowacje giętarki metalu
Październik 2006r - Powstaje nowa fabryka firmy Yoshida Hamono
All rights reserved