Japoński Nóż Seki Kanetsugu Pro-J Gyuto 200mm
Opis
Japoński Nóż - Seki Kanetsugu Pro-J Gyuto 200mm
Utalentowany i doświadczony japoński rzemieślnik prezes firmy Kanetsugu
Pan Kawamura zaprojektował m.in. serię noży PRO-J
Wieloletnia pasja oraz niestrudzone badania w stolicy japońskich
noży SEKI doprowadziły do powstania noży o ergonomicznym kształcie.
PARAMETRY:
Długość noża całkowita: 330mm
Grubość głowni: 2,0mm
Gatunek Stali: ZA-18
Waga Całkowita: 196 g
Rękojeść: Pakka Wood
Twardość: 60-61 HRC
MATERIAŁ OSTRZA:
STAL ZA-18 z AICHI STEEL COMPANY
Pan Kawamura wyjaśnił, iż recepta stali powstała w Aichi Steel Company
po to, aby konkurować a nawet przewyższyć własności stali VG-10.
Rdzeń noża został wykonany z niezwykle twardej stali ZA-18 (HRC 60-61),
która w porównaniu z VG-10 posiada wyższą zawartość węgla 1.20 vs. 1.05
chromu 18.0 vs. 15.5, molibdenu 1.50 vs. 1.20 i kobaltu 1.80 vs. 1.50
Przekłada się to na lepszą trwałość, twardość oraz odporność na rdzę.
Odporność na pęknięcia i wykruszenia zapewniają domieszki molibdenu
wraz z kobaltem.
TSUCHIME HAMMERED FINISH
Ślady po młotku widoczne w postaci wgłębień podkreślają innowacyjny
wygląd noża, co sprawia wrażenie kunsztownego wykonania przez
starożytnego rzemieślnika z Japonii.
Hammer Tsuchime rozmieszczone w przypadkowych rozmiarach
i kształtach kute dołeczki zmniejszają tarcie oraz zapobiegają przywieraniu
żywności i warzyw do ostrza.
KSZTAŁT OSTRZA:
Ostrze posiada kształt, który jest zbliżony do miecza japońskiego.
Zapewnia to doskonałą ostrość, trwałość, łatwość w ostrzeniu.
RĘKOJEŚĆ:
Pan Kawamura nie zapomniał zaprojektować wspaniałego uchwytu.
Black Pakkawood jest twardym, gęstym materiałem powstałym w wyniku
zastosowania wysokiego ciśnienia oraz temperatury, dzięki temu
powstały blok materiału jest odporny na wilgoć oraz stabilny wymiarowo.
Nóż posiada zintegrowany kołnierz, który zapobiega powstawaniu
rdzy. Ponadto został wzmocniony przez czerwoną podkładkę dystansową.
HARTOWANIE:
Zastosowanie innowacyjnej obróbki cieplnej podzerowej (subzero)
gwarantuje zwiększenie twardości i stabilizacji geometrii ostrza.
Technologia ta jest wykorzystywana m.in. do produkcji wierteł,
frezów, elementów łożysk.
Ł.W
To mój drugi nóż kupiony w tym sklepie, super sprzęt, bardzo ostry, krojenie staje się przyjemnością. Szybka wysyłka.