Producenci
Sonda
Skąd się o nas dowiedziałeś ?
Opcje przeglądania
Cena
  • od
    do

Nóż Santoku do czego służy ?

Nóż Santoku został stworzony przez japońskich mistrzów kowalstwa w XIX można powiedzieć, że jest połączeniem japońskiego noża warzywnego Nakiri oraz najbardziej rozpowszechnionego jakim jest nóż szefa kuchni Gyuto.

Jaka jest różnica między nożem Gyuto a Santoku ?

Przede wszystkim pierwszą i najważniejszą różnicą jest kształt ostrza. Kształt ostrza decyduje o pracy noża podczas krojenia produktów. Stąd też nóż gyuto jest bardziej odpowiedni dla kucharzy preferujących ruch “kołysania” (kawałki mięsa) , a nóż Santoku siekanie (przede wszystkim warzywa i owoce). Jest to w dużej mierze osobisty wybór i zależy od indywidualnych preferencji mistrza kuchni.

 

Czym się różni nóż gyuto od santoku

 

Japoński Nóż Santoku zastosowanie

  • Długość krawędzi tnącej w zakresie 130-200mm
  • Cienkie ostrze o kącie 13-15 stopni 
  • Głownia FULL TANG lub HIDDEN TANG 
  • Znacznie wyższa twardość niż noże europejskie - powyżej 58 HRC
  • Siekanie, szatkowanie głównie warzyw i owoców

Japoński Nóż Seki Kanetsugu Pro-J Santoku 170mm

Japoński Nóż Seki Kanetsugu Pro-J Santoku 170mm
Japoński Nóż Seki Kanetsugu Pro-J Santoku 170mm

Nóż Santoku.

Dostępność: na wyczerpaniu

Wysyłka w: 48 godzin

Cena: 450,00 zł
szt.

Japoński Nóż Seki Kanetsugu Saiun Santoku 170mm

Japoński Nóż Seki Kanetsugu Saiun Santoku 170mm
Japoński Nóż Seki Kanetsugu Saiun Santoku 170mm

Dostępność: na wyczerpaniu

Wysyłka w: 48 godzin

Cena: 540,00 zł
szt.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl