Producenci
Sonda
Skąd się o nas dowiedziałeś ?

Japońskie Noże Kuchenne

W kulturze samurajów miecz był najważniejszym elementem. Wprawny wojownik ponoć potrafił jednym cięciem przeciąć swojego przeciwnika od czubka głowy aż do pięt. Dlatego wojownicy potrzebowali lekkich, precyzyjnych mieczów ponadto bardzo ostrych. Mistrzowie kowalstwa opracowywali  specjalne receptury i techniki wytwarzania katan. Potem, gdy czasy samurajów się skończyły rzemieślnicy przenieśli swoje umiejętności i metody - wytwarzając ręcznie kute noże kuchenne.

Tradycyjne japońskie noże typu:

Nóż Usuba, Nóż Gyuto, Nóż Santoku, Nóż Deba, Nóż Yanagiba, Nóż Honesuki mogą być nie znane dla europejczyka.

Japońskie noże damasceńskie:

Są obecnie bardzo popularne ze względu na innowacyjny wygląd oraz agresję cięcia.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl