Japoński Nóż Seki Kanetsugu Saiun Gyuto 200mm
Opis
Japoński Nóż - Seki Kanetsugu Saiun Gyuto 200mm
Utalentowany i doświadczony japoński rzemieślnik prezes firmy Kanetsugu
Pan Kawamura zaprojektował m.in. serię noży SAIUN
Wieloletnia pasja oraz niestrudzone badania w stolicy japońskich
noży SEKI doprowadziły do powstania noży o ergonomicznym kształcie.
PARAMETRY:
Długość noża całkowita: 330mm
Szerokość ostrza: 45mm
Grubość głowni: 2,4mm
Gatunek Stali: VG-10 STAL DAMASCEŃSKA
Waga Całkowita: 225 g
Rękojeść: Micarta
Twardość: 60-61 HRC
MATERIAŁ OSTRZA:
STAL VG-10 Damasceńska
Rdzeń noża został wykonany z niezwykle twardej stali (HRC 60-61),
jest to spowodowane wysoką zwartością węgla 1%, ponadto
stwarza warunki doskonałego ostrzenia. Odporność na pęknięcia
i wykruszenia zapewniają domieszki molibdenu wraz z kobaltem.
Po obu stronach noża zostały ułożone 33 warstwy nierdzewnej stali,
które tworzą bardzo piękny wzór fali przypominający światło chcące
przebić się przez chmury.
KSZTAŁT OSTRZA:
Ostrze posiada kształt, który jest zbliżony do miecza japońskiego.
Zapewnia to doskonałą ostrość, trwałość, łatwość w ostrzeniu.
RĘKOJEŚĆ:
Pan Kawamura nie zapomniał zaprojektować wspaniałego uchwytu.
Micarta jest twardym, gęstym materiałem powstałym w wyniku
zastosowania wysokiego ciśnienia oraz temperatury, dzięki temu
powstały blok materiału jest odporny na wilgoć oraz stabilny wymiarowo.
Nóż posiada zintegrowany kołnierz, który zapobiega powstawaniu
rdzy. Ponadto został wzmocniony przez czerwoną podkładkę dystansową.
HARTOWANIE:
Zastosowanie innowacyjnej obróbki cieplnej podzerowej (subzero)
gwarantuje zwiększenie twardości i stabilizacji geometrii ostrza.
Technologia ta jest wykorzystywana m.in. do produkcji wierteł,
frezów, elementów łożysk.
Kamil
Super nóż używam od paru dni. Mogę w 100% polecić produkt jak i sprzedawcę.
Paweł Połeć
Kontakt oraz pomoc na poziomie już nie spotykanym. Życzył bym sobie tylko takich sprzedawców. Sam nóż rewelacja. Gorąco polecam.