Japoński Nóż Seki Kanetsugu Saiun Gyuto 230mm

Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Cena: 620,00 zł 620.00
quantity szt.
dodaj do przechowalni

Opis

Japoński Nóż - Seki Kanetsugu Saiun Gyuto 230mm


Utalentowany i doświadczony japoński rzemieślnik prezes firmy Kanetsugu

Pan Kawamura zaprojektował m.in. serię noży SAIUN

Wieloletnia pasja oraz niestrudzone badania w stolicy japońskich

noży SEKI doprowadziły do powstania noży o ergonomicznym kształcie.


PARAMETRY:


Długość noża całkowita: 360mm

Grubość głowni: 2,4mm

Gatunek Stali: VG-10 STAL DAMASCEŃSKA

Waga Całkowita: 250 g

Rękojeść: Micarta

Waga: 60-61 HRC

 

MATERIAŁ OSTRZA:

STAL VG-10 Damasceńska

Rdzeń noża został wykonany z niezwykle twardej stali (HRC 60-61),

jest to spowodowane wysoką zwartością węgla 1%, ponadto

stwarza warunki doskonałego ostrzenia. Odporność na pęknięcia

i wykruszenia zapewniają domieszki molibdenu wraz z kobaltem.

 

Po obu stronach noża zostały ułożone 33 warstwy nierdzewnej stali,

które tworzą bardzo piękny wzór fali przypominający światło chcące

przebić się przez chmury.

warstwy noza Seki kanetsrugu Saiun

 

KSZTAŁT OSTRZA:



Ostrze posiada kształt, który jest zbliżony do miecza japońskiego.

Zapewnia to doskonałą ostrość, trwałość, łatwość w ostrzeniu.

Ksztalt ostrza nozy saiun

RĘKOJEŚĆ:



Pan Kawamura nie zapomniał zaprojektować wspaniałego uchwytu.

Micarta jest twardym, gęstym materiałem powstałym w wyniku

zastosowania wysokiego ciśnienia oraz temperatury, dzięki temu

powstały blok materiału jest odporny na wilgoć oraz stabilny wymiarowo.

Nóż posiada zintegrowany kołnierz, który zapobiega powstawaniu

rdzy. Ponadto został wzmocniony przez czerwoną podkładkę dystansową.

rekojesc noza saiun

 

HARTOWANIE:


Zastosowanie innowacyjnej obróbki cieplnej podzerowej (subzero)

gwarantuje zwiększenie twardości i stabilizacji geometrii ostrza.

Technologia ta jest wykorzystywana m.in. do produkcji wierteł,

frezów, elementów łożysk.

Opinie o produkcie (1)

15 lipca 2017

Nóż kupiłem na prezent wujostwu. To był ich pierwszy japoński nóż. Ciotka jest zachwycona łatwością krojenia i wyglądem pokrojonych produktów. To co po pokrojeniu zwykłym nożem się rozpadało, w tej chwili stanowi estetyczną całość - chleb się nie kruszy, kiełbasa nie szarpie, mięso nie miażdży. Zakup noża to jeden z najlepszych pomysłów na praktyczny prezent. Polecam.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl