Producent
Cena
Nóż Szefa zwany Gyuto do czego służy ?
Najpopularniejszy nóż używany przez mistrzów kuchni jak i amatorów znany także pod nazwami nóż kucharza czy nóż francuski. Cechą charakterystyczną tego noża jest zakrzywienie, które umożliwia kołysanie podczas cięcia produktów. Jest to jeden z ulubionych sposobów krojenia ziół czy też czosnku.
"Noża nie odrywasz od deski podczas kołysania"
Dlaczego Japoński Nóż Szefa do kuchni ?
Zdecydowanie jeśli myślisz o zakupie noża to powinien być nr jeden w twojej kuchni. Jesteś w stanie wykonać 80% operacji tym typem narzędzia. Jeśli myślisz o krojeniu mięsa, cięcia w drobną kostkę cebuli czy też szatkowaniu natki pietruszki z pewnością nie pożałujesz.
Japoński nóż szefa dla kucharza charakterystyka :
- Długość krawędzi tnącej w zakresie 180-270 mm (czasami nawet 330mm)
- Cienkie ostrze o kącie 13-15 stopni Często asymetryczne ostrze lub ścięte w jednym kierunku
- Głownia FULL TANG lub HIDDEN TANG Znacznie wyższa twardość niż noże europejskie - powyżej 58 HRC
- Niejednokrotnie występuje BOLSTER (wzmocnienie)
- Wyjątkowa dbałość o szczegóły
- Nie produkowany masowo stąd dbałość o szczegóły (na niektóre serie czekamy po pół roku)
Japoński Nóż Seki Kanetsugu Pro-J Gyuto 200mm
Gyuto to odpowiednik europejskiego noża szefa.
Dostępność: brak towaru