Promocje
Kamień wodny 1000/4000 Santoku
Kamień wodny 1000/4000 Santoku
150,00 zł 137,00 zł
Producenci
Sonda
Skąd się o nas dowiedziałeś ?
Opcje przeglądania

Japońskie Noże Kuchenne Geneza

Wspaniałe noże kuchenne produkowane są na całym świecie, ale jest kraj w którym tradycja wytwarzania wysokogatunkowych wyrobów ze stali jest tak stara jak świat.

Najstarsze noże znalezione w Japonii pochodzą z okeresu Nara (718-784 n.e.) aktualnie przechowywane są  w muzeum “Shosoin”. Polityka skarbca artefaktów jest bardzo restrykcyjna i nie zezwala na wystawianie jakichkolwiek przedmiotów częściej niż raz na 10 lat.  
Zanim jednak powstały współczesne noże musiała pojawić się w Japonii kasta wojowników zwana samurajami (od XII do XIX wieku).  Byli to ludzie z honorem i zasadami spisanymi w ich własnym kodeksem zwanym bushido.

Samurajowie potrzebowali precyzyjnych mieczy lekkich, ale wytrzymałych, bardzo ostrych związane to było z tym, że zamiast uderzać w metalową zbroję i przebijać pancerz mieli nadzieję ściąć głowę swojemu przeciwnikowi.

Tradycyjne Japońskie Noże Kuchenne 

Miecz długości ok. 1m lekko odgięty z rękojeścią owinięta jedwabiem lub skórą, co miało zapobiegać wyślizgiwaniu z dłoni. Samurajowie zamawiali Katany u kowali. Nierzadko test ostrości ostrza odbywał się na skazanych lub martwych więźniach.

Niezwykle śmiercionośna broń swą skuteczność zawdzięcza dzięki specjalnej konstrukcji. Rdzeń został wykonany z niskowęglowej stali. Można porównać to do amortyzatora. Zewnętrzna warstwa natomiast z twardej wysokowęglowej stali od której zależy ostrość miecza. Wyprodukowanie jednej katany zabierało mnóstwo czasu, do tego kowal musiał posiadać odpowiednią wiedzę z współczesnych procesów technologicznych jak obróbka plastyczna (kucie), obróbka cieplna (hartowanie), metalurgia (odpowiedni skład stali), a przy okazji być artystą.

japonskie-noze-kuchenne

 

Japońskie Noże Kuchenne wywodzą się od Samurajów


W gruncie rzeczy dwa wydarzenia z przeszłości przyczyniły się do znacznego  spadku popularności wykorzystywania Katany jako broni. W 1868 roku cesarz Mutsuhito (pośmiertnie nazywany Meiji )  wydał dekret zabraniający Samurajom publicznego noszenia mieczy, w celu zrównania stanu samurajów z resztą obywateli. Podobna sytuacja miała miejsce podczas II wojny światowej amerykanie podczas okupacji Japonii zakazali produkcji i trzymania mieczy wśród japończyków aż do 1953 roku.

W wyniku tak poważnych ograniczeń japońscy mistrzowie wykuwania mieczy zamiast broni zaczęli wytwarzać noże kuchenne typu Gyuto, Santoku, Petty, Usuba, Yanagiba i inne.

Techniki wytwarzania mieczy japońskich  sprzed 500 lat temu nadal są stosowane do produkcji najlepszej jakości sztućców kuchennych a w szczególności noży w Japonii. Zaawansowane umiejętności kowalów przenoszone z pokolenia na pokolenie są w obecnych czasach są gwarancją bezprecedensjonalnej  jakości noży.

 

Japoński Nóż Seki Kanetsugu Pro-J Gyuto 200mm

Japoński Nóż Seki Kanetsugu Pro-J Gyuto 200mm
Japoński Nóż Seki Kanetsugu Pro-J Gyuto 200mm

Gyuto to odpowiednik europejskiego noża szefa.

Dostępność: na wyczerpaniu

Wysyłka w: 48 godzin

Cena: 490,00 zł
szt.

Japoński Nóż Seki Kanetsugu Pro-J Santoku 170mm

Japoński Nóż Seki Kanetsugu Pro-J Santoku 170mm
Japoński Nóż Seki Kanetsugu Pro-J Santoku 170mm

Nóż Santoku.

Dostępność: na wyczerpaniu

Wysyłka w: 48 godzin

Cena: 450,00 zł
szt.

Japoński Nóż Seki Kanetsugu Pro-J Slicer 210mm

Japoński Nóż Seki Kanetsugu Pro-J Slicer 210mm
Japoński Nóż Seki Kanetsugu Pro-J Slicer 210mm

Nóż Pro-j Slicer 210mm

Dostępność: na wyczerpaniu

Wysyłka w: 48 godzin

Cena: 430,00 zł
szt.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl