Jak wybrać noże ze stali damasceńskiej ?
Szanowny kliencie zanim zdecydujesz się na zakup swojego ulubionego narzędzia do pracy w kuchni powinieneś wiedzieć, że fenomenalna ostrość ostrza wymaga szacunku uwagi i oddania. Otóż chcemy, aby to był świadomy wybór. Na szczęście jest coraz mniej makabrycznych widoków, do których dochodziło nawet wśród profesjonalnych kucharzy, którzy już nie traktują swych ukochanych pociech jak rębak do gałęzi, a raczej głaszczą, chuchają i wycierają do sucha. Coraz większa świadomość ludzi w aspekcie rozumienia, że niezwykle twarda stal potrafi być krucha chroni czubki, pięty przed wykruszeniami. Dlatego Ty drogi użytkowniku dbaj o ostrą krawędź używaj najlepiej kamieni wodnych do ostrzenia, a nóż będzie dożywotnim dobrem Twojej wspaniałej rodziny, przekazywany z pokolenia na pokolenie.
Noże ze stali damasceńskiej sklep Santoku.pl
Japońscy mistrzowie kowalstwa swoje wyroby na początku wytwarzali głównie ze stali węglowej. Finalnie udawało się uzyskać bardzo ostrą i cienką krawędź tnącą. Jednakże stal, którą ostrzy się doskonale rdzewieje. Wielu japońskich szefów kuchni nadal z powodzeniem korzysta ze stali wysokowęglowych, ale to stal nierdzewna stała się dzisiaj najpopularniejszym materiałem na japońskie noże kuchenne.
Japońska fabryka Takefu Special Steel Co. Ltd. zaprojektowała najsłynniejszą stal nierdzewną VG-10 do produkcji wysokiej jakości sztućców. Główne składniki oprócz chromu, który nadaje właściwości nierdzewne to kobalt, molibden, mangan i wanad.
Kuchenne noże japońskie tylko ze stali damasceńskiej
Historia super stali związana jest jednoznacznie z Bliskim Wschodem, a dokładnie z Damaszkiem stolicą Syrii. Przez wieki wykonane tam miecze z charakterystycznymi wzorami przypominającymi fale morskie były cenione na całym świecie. W związku z tym powstało wiele legend związanych z ostrością najlepszej stali na świecie: jak przecięcie włosów opadających na ostrze. Metoda wytwarzania niezwykłej stali była ściśle tajna do tego stopnia, że wyginęła w XVIII wieku i nikt nie zdołał jej odtworzyć na szeroką skalę.
Aktualnie noże ze “stali damasceńskiej” przypominają kanapkę, gdzie w środku zamiast szynki jest elastyczny rdzeń ze stali nierdzewnej najczęściej VG-10 a po bokach wielowarstwowe okładziny na których wytrawiony jest piękny zachwycający wzór. A Ty drogi użytkowniku jaki jest Twoja ulubiona seria ? Zapoznaj się proszę z naszą ofertą.
Japoński Nóż Seki Kanetsugu Saiun Uniwersalny 150mm
Nóż uniwersalny 150mm do wszelkich zadań.
Dostępność: brak towaru
Japoński Nóż Seki Kanetsugu Saiun Slicer 210mm
Nóż Slicer do krojenia służy najczęściej do krojenia w plasterki.
Dostępność: brak towaru
Japoński Nóż Kyusakichi Gekko Gyuto 210mm
Gyuto to odpowiednik europejskiego noża szefa.
Dostępność: brak towaru
Japoński Nóż Kyusakichi Gekko Gyuto 240mm
Gyuto to odpowiednik europejskiego noża szefa.
Dostępność: brak towaru
Japoński Nóż Seki Kanetsugu Saiun Gyuto 200mm
Gyuto to odpowiednik europejskiego noża szefa.
Dostępność: brak towaru
Japoński Nóż Seki Kanetsugu Saiun Gyuto 230mm
Gyuto to odpowiednik europejskiego noża szefa.
Dostępność: brak towaru