Producent
Cena
Nóż Gyuto do czego służy ?
Najpopularniejsze narzędzie tnące do mięsa w Japonii zwane Gyuto oznacza dosłownie “nóż wołowy”. Chociaż nazwa może nieco wprowadzać w błąd, bo przeciętny śmiertelnik może pomyśleć, że główne zastosowanie tego noża to wyłącznie krojenie mięsa. Nie jest to jednak prawda do końca, dlatego że można go używać do cięcia, krojenia, mielenia, szatkowania warzyw i owoców, a nawet przenoszenia produktów z deski na patelnię. Japoński nóż Gyuto jest bezdyskusyjnie uwielbiany wśród profesjonalistów i kucharzy domowych.
Japoński nóż szefa kuchni Gyuto charakterystyka :
- Długość krawędzi tnącej w zakresie 180-270 mm (czasami nawet 330mm)
- Cienkie ostrze o kącie 13-15 stopni
- Często asymetryczne ostrze lub ścięte w jednym kierunku
- Głownia FULL TANG lub HIDDEN TANG
- Znacznie wyższa twardość niż noże europejskie - powyżej 58 HRC
- Niejednokrotnie występuje BOLSTER (wzmocnienie)
- Wyjątkowa równowaga i lekka konstrukcja
- Nie produkowany masowo stąd dbałość o szczegóły (na niektóre serie czekamy po pół roku)
Japoński Nóż Seki Kanetsugu Saiun Gyuto 200mm
Gyuto to odpowiednik europejskiego noża szefa.
Dostępność: brak towaru
Japoński Nóż Kyusakichi Gekko Gyuto 240mm
Gyuto to odpowiednik europejskiego noża szefa.
Dostępność: brak towaru